Οι μελέτες που αφορούν στα μακροπρόθεσμα ογκολογικά αποτελέσματα της ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής είναι λίγες συγκριτικά με εκείνες της ανοιχτής ριζικής προστατεκτομής.
Η μελέτη δημοσιευτηκε στο τρέχον τεύχος του Ιουνίου του European Urology 2015 Jun;67(6):1168-76 και προέρχεται από μεγάλο κέντρο των Ην. Πολιτειων (Vattikuti Urology Institute)
Πρόκειται για αναδρομική μελέτη 483 ασθενών οι οποίοι υποβλήθηκαν από το 2001-2003 σε ρομποτική ριζική προστατεκτομή για εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη.
Μελετήθηκαν σε βάθος χρόνου μιας δεκαετίας η επιβίωση ελέυθερη βιοχημικής υποτροπής (BRFS), η επιβίωση ελεύθερη μεταστατικής νόσου (MFS) και η ειδική για τη νόσο επιβίωση (CFS).
Συγκεκριμένα στη δεκαετία το 73,1% των ασθενών δεν είχαν εμφανίσει βιοχημική υποτροπή (αύξηση του PSA) το 97,5% ήταν ελευθεροι μεταστατικής νόσου και το 98,8% δεν απεβίσε από τη νόσο.
Οι ισχυρότεροι προγνωστικοί παράγοντες για τη βιοχημική υποτροπή σύμφωνα με τους συγγραφείς ήταν οι παράγοντες κινδύνου σύμφωνα με το σύστημα D’ Amico, το Gleason score και το στάδιο της νόσου και τα θετικά χειρουργικά όρια.
Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ρομποτική ριζική προστατεκτομή εμφανίζει ογκολογικά αποτελέσματα εφάμιλλα της ανοιχτής μεθόδου.