Προστατίτιδα

man prostatitisΠροστατίτιδα είναι η φλεγμονή του προστάτη αδένα και μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια (μπορεί να διαρκεί για μήνες ή πολλά έτη). Είναι πολύ συχνή και μπορεί ναπροκαλέσει διάφορα προβλήματα , όπως :

  • πόνο στο περίνεο (στην περιοχή ανάμεσα στα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό), βαθιά στην πύελο ή στα γεννητικά όργανα (πέος, όρχεις)

  • πόνο στην εκσπερμάτιση

  • αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση

Η οξεία προστατίτιδα συνήθως προκαλείται από λοίμωξη (μικρόβιο) , ενώ η χρόνια προστατίτιδα (γνωστή και ως σύνδρομο  χρόνιου πυελικού άλγους (CPPS), σε αρκετές περιπτώσεις οφείλεται σε φλεγμονή χωρίς απαραίτητα την ύπαρξη μικροβίου.

Διάγνωση

Το ιστορικό και την κλινική εξέταση συμπληρώνουν εξετάσεις αίματος και ούρων στις περιπτώσεις οξείας προστατίτιδας, ενώ για την χρόνια προστατίτιδα επιπλέον πληροφορίες μπορούν να ληφθούν από καλλιέργεια σπέρματος ή καλλιέργεια ουρηθρικού και προστατικού εκκρίματος (Stamey-mears). Tο   ερωτηματολόγιο για τη χρόνια προστατίτιδα (NIH-CPPS είναι χρήσιμο για την εκτίμηση της βαρύτητας των συμπτωμάτων. Υπερηχογραφικός έλεγχος του ουροποιητικού κρίνεται απαραίτητος και στις δυο περιπτώσεις.

Σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν χρειάζονται περαιτέρω έλεγχος με ουροροομετρία και κυστεοσκόπηση.

Θεραπεία

prostatitis pills

Η οξεία προστατίτιδα χρειάζεται την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή, παυσίπονα αντιφλεγμονώδη, ενώ οι περιπτώσεις χρόνιας προστατίτιδας αντιμετωπίζονται δυσκολότερα και χρειάζονται εξατομικευμένη αγωγή με βάση την αιτία