Λοιμώξεις

pyelonephritisΗ ουρολοίμωξη είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε μολύνσεις/λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος από μικροοργανισμούς, όπως τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες. Τα βακτήρια είναι η πιο κοινή αιτία της ουρολοίμωξης. Κανονικά, τα βακτήρια που εισέρχονται από την ουρήθρα στο ουροποιητικό σύστημα απομακρύνονται γρήγορα με την ούρηση, πριν εγκατασταθούν και προκαλέσουν συμπτώματα. Ωστόσο, μερικές φορές τα βακτήρια ξεπερνούν τη φυσική άμυνα του οργανισμού και προκαλούν λοίμωξη.

 

Κυστίτιδα

Η λοίμωξη στην ουροδόχο κύστη ονομάζεται κυστίτιδα και εμφανίζεται αρκετά συχνά ιδιαίτερα στις γυναίκες της εφηβικής ηλικίας και μετά την εμμηνόπαυση .

Κάθε περίπτωση ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς μπορεί να υποκρύπτονται άλλα προβλήματα πιο σοβαρά.

Η καθυστέρηση της διερεύνησης ιδιαίτερα στις υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, μπορεί να σημαίνει καθυστέρηση στη διάγνωση σοβαρών παθήσεων ακόμη και κακοήθειας της κύστεως.

Οι θεραπευτικές επιλογές μπορεί να αφορούν σε αντιβιοτική αγωγή και τροποποίηση στις καθημερινές συνήθειες ή στην αντιμετώπιση της υποκείμενης νόσου σε επιπλεγμένες περιπτώσεις.

Ο διαγνωστικός έλεγχος στις περιπτώσεις υποτροπών  περιλαμβάνει απεικονιστικό έλεγχο και κυστεοσκόπηση 

 

Πυελονεφρίτιδα

Η λοίμωξη του νεφρού ή πυελονεφρίτιδα είναι μια πάθηση που μπορεί αν δεν θεραπευτεί έγκαιρα  να γίνει απειλητική για τη ζωή του ασθενούς. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες και μπορεί να είναι αποτέλεσμα επέκτασης της λοίμωξης από την κύστη προς το νεφρό ή αποτέλεσμα απόφραξης του νεφρού.

Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτική αγωγή ενώ σε περιπτώσεις απόφραξης χρειάζεται αποσυμφόρηση του νεφρού από τα μολυσμένα ούρα και αυτό γίνεται με τοποθέτηση σωλήνα στο νεφρό από το δέρμα (νεφροστομία) ή από την κύστη ενδοσκοπικά (pig-tail).