Διατροφή, διαιτητικές συστάσεις και καρκίνος του προστάτη: τελευταία δεδομένα

diet and prostate cancerΟ καρκίνος του προστάτη παραμένει σημαντική αιτία θνητότητας για τους άνδρες και η επίπτωση του αυξάνεται παγκοσμίως, ειδικά σε χώρες οι οποίες έχουν υιοθετήσει το «δυτικό πρότυπο» διατροφής.

Επιδημιολογικές, προκλινικές και κλινικές μελέτες καταδεικνύουν τη διατροφή ως δυνητικό προδιαθεσικό παράγοντα όχι μόνο της επίπτωσης του καρκίνου του προστάτη αλλά και της εξέλιξης του.

Στην ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στις αρχές του έτους στο  BMC.Med, περιγράφεται η συσχέτιση της εμφάνισης και της εξέλιξης του καρκίνου του προστάτη με τις διατροφικές συνήθειες και πρότυπα διατροφής.

Συγκεκριμένα φαίνεται ότι  μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ή εξέλιξης καρκίνου του προστάτη υπόσχεται διατροφή με :

  • Ελαττωμένη πρόσληψη υδατανθράκων

  • Προϊόντα σόγιας (πρωτεϊνης)

  • Τροφές πλούσιες σε ω3 λιπαρά (ιχθυέλαια)

  • Πράσινο τσάι

  • Ντομάτες και τα παράγωγά της

  • Φρούτα και λαχανικά

Αντίθετα διατροφή πουμπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο είναι :

  • πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οξέα

  • επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

  • αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Πηγή άρθρου:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25573005