Φίμωση/Βραχύς Χαλινός

Φίμωσphimosisη είναι η κατάσταση εκείνη στην οποία  είναι δύσκολο ή αδύνατο  να τραβηχτεί  προς τα πίσω το δέρμα ( η ακροποσθία) που καλύπτει την κεφαλή του πέους (τη βάλανο). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το δέρμα στην άκρη του είναι στενωμένο. Στα παιδιά αυτό συνήθως είναι φυσιολογικό μέχριτην ηλικία των τριών ετών, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους ενήλικες.

Η φίμωση εμποδίζει την σωστή υγιεινή του πέους και προδιαθέτει σε ερεθισμό, χρόνιες φλεγμονές και σε παραμελημένες καταστάσεις ακόμη και σε καρκίνο του πέους. Μπορεί να προκαλεί πόνο ιδιαίτερα κατά την σεξουαλική επαφή, με αποτέλεσμα να γίνονται μικροτραυματισμοί και ρωγμές του δέρματος οι οποίες όταν επουλώνονται κάνουν το δέρμα ακόμη πιο στενό στην άκρη του. Σε προχωρημένες καταστάσεις ιδιαίτερα στην 3η ηλικία η φίμωση μπορεί να εμποδίζει και την έξοδο των ούρων.

Η θεραπεία είναι χειρουργική και η επέμβαση ονομάζεται περιτομή. Η χρήση κορτιζονούχων αλοιφών προσωρινά μπορεί να ανακουφίσει μερικά συμπτώματα αλλά δεν δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα.

 

 

 

Phimosis-short-frenulum-700x460Ο βραχύς χαλινός που είναι μια παχιά πτυχή δέρματος που  ενώνει την κεφαλή του πέους (βάλανο) στο κάτω μέρος της με το δέρμα (ακροποσθία) που την καλύπτει. Σε μερικούς άντρες  ο βραχύς χαλινός εμποδίζει την ακροποσθία να τραβηχτεί προς τα πίσω ώστε η βάλανος να παραμένει ακάλυπτη ή προκαλεί ελαφρά κάμψη της. Η σεξουαλική επαφή μπορεί να είναι επώδυνη και σε μερικές περιπτώσεις ο χαλινός μπορεί να  σχιστεί και να υπάρχει μικρή αιμορραγία η οποία χρειάζεται να αντιμετωπιστεί.

Η αντιμετώπιση είναι χειρουργική και ονομάζεται πλαστική του χαλινού. Πρόκειται για μικρή επέμβαση η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία.

.